donderdag 10 mei 2018

ASVB na zeven jaar terug in tweede klasse

ASVB speelde vanaf het seizoen 2011/2012 in de derde klasse en in 2014/2015 kwam de ploeg zelfs in de vierde klasse uit. De voorbije drie competities gaat het echter crescendo en deed de ploeg bovenin de derde klasse mee. Twee keer net niet voor wat betreft promotie naar de tweede klasse, maar in de huidige competitie veruit de beste met maar één gelijkspel en twee nederlagen en negentien overwinningen behaald. Vanmiddag moest het voor de formatie van trainer Richard Nuus gebeuren. Tegenstander FC Zuidlaren moest dan worden verslagen. Het bleek voor de Blijhamsters geen enkel probleem: 4-0 werd het en dus konden de champagneflessen worden ontkurkt.

Een geweldig afscheid voor Nuus die na dit seizoen bij ‘De Witte Muizen’ stopt als trainer. Het was een seizoen om U tegen te zeggen voor wat betreft de prestaties van ASVB: vanaf de eerste competitiewedstrijd ging het geweldig: acht keer op rij werd gewonnen. Daarna won Veendam 1894 geheel onverwacht van de Blijhamsters, maar daarna ging het prima met alleen nog een gelijkspel tegen Kwiek en een nederlaag tegen ZNC als tegenvallers. Grote overwinningen werden afgewisseld met kleinere; ASVB bleek ook zakelijk te kunnen voetballen, maar liet blij vlagen mooi voetbal zien.
Zo was het vanmiddag ook tegen FC Zuidaren, de ploeg die nog tegen degradatie vecht. De Drenten kwamen er geen moment aan te pas en werden helemaal weggespeeld. Vanaf minuut 1 was dat al zo: ASVB dicteerde, kreeg legio kansen, maar was veel te lief voor de bezoekers. Bij rust stond het maar 1-0 en dat was veel te karig. Thom van der Veen scoorde na een kwart wedstrijd spelen van dicht bij, maar halverwege de wedstrijd had het met gemak 3-0 kunnen staan.

In de tweede helft maakten de Blijhamsters alles goed. In de rust in de bestuurskamer was er ook niemand die daar aan twijfelde. “Ze zijn heer en meester”, ging het. “Er is nog wat spanning, maar als ze de tweede maken dan komt het wel goed”. En zo ging het ook. Drie minuten na de aftrap voor de tweede helft scoorde Michael Sypré, samen met Thom van der Veen de smaakmaker bij ASVB. 35 maakten ze er samen dit seizoen: Sypré zeventien en Van der Veen 18. Dik tien minuten na de 2-0 maakte de maker van de 2-0 er nog maar een: 3-0 en de wedstrijd was beslist.
De gasten kwamen zelden over de middellijn. Het zegt alles over de kwaliteit van de kampioen die naar hartenlust kon combineren om de spitsen te bereiken. Ook de backs kwamen goed mee op en dus was er steeds gevaar. De voorsprong had allang verdubbeld moeten zijn toen Jasper Huls ruim een kwartier voor tijd de 4-0 maakte. Het was meer dan genoeg voor de titel, maar 10-0 had met gemak gekund.

Toen de klok op 89 minuten stond vroeg de omroeper van ASVB heel melig “biertje scheids”? De man gaf er gehoor aan, want blies kort erna op zijn fluitje om de wedstrijd te beëindigen. Daarna kon het feestgedruis beginnen en wist heel Blijham dat ASVB terug is in de tweede klasse. Daar wil de ploeg de komende jaren geen figurantenrol vervullen; ASVB wil ten minste een stabiele middenmoter in die klasse worden.

ASVB-FC Zuidlaren 4-0
Scoreverloop: 25. Thom van der Veen 1-0, 48. Sypré 2-0, 61. Sypré 3-0, 72. Jasper Huls 4-0.
Scheidsrechter: Eisinga.
Toeschouwers: 400.

ASVB: Veerbeek; Renken, Hekman, Aukes en Jasper Huls; Meesters, Joost Siemens (88. Gort), Tunjanan en Nijland (67. Jelle Huls); Sypré en Thom van der Veen (73. Mart van der Veen).